Kohdeopas

Lomalle yksin vai yhdessä?

Minulla on kokemusta lomailusta ja ulkomailla olemisesta niin yksin, kaksin kuin isommallakin porukalla.
Olen kolunnut läpi pahimmat turistirysät, sopinut ensitreffit tuhansien kilometrien päähän ja vieraillut paikoissa, mistä moni vain haaveilee. Mikä on sitten paras tapa lomailla – yksin vai jonkun kanssa?

Florida, USA

Yksin matkustaminen oli minulle aikoinaan asia, mitä en voinut käsittää. Työmatkat tai muusta pakosta toteutuneet reissut yksin ymmärrän kyllä, mutta että joku vapaaehtoisesti lähtee viettämään lomaa yksin.

Kun alotin matkaoppaana vuonna 2013, vietin vapaa-aikaani paljon myös yksin. Lähes aina toivoin, että voisin jakaa auringonlaskun tai tämän ihanan illallisen jonkun kanssa. Jaettu ilo on paras ilo, eikö?

Aloin kuitenkin vuosien aikana ymmärtämään, että yksin matkustaminen voi olla myös upea kokemus. Alat nauttimaan omasta seurastasi ja siitä, että ei tarvitse tehdä suunnitelmia kenenkään muun kanssa. Vapaus valita oli ihanaa!

Dubrovnik, Croatia

Vielä en ole uskaltanut varata viikon äkkilähtöä etelään itsekseni, vaan aina olen (onneksi!) saanut jonkun mukaan. Lyhyempiä kaupunkilomia olen kuitenkin tehnyt itsekseni ja sitä kautta alkanut hieman lämmetä ajatukselle yksin lomailusta. Mikäli siis mietit, lähtisitkö yksin lomalle, pohdi seuraavia asioita:

1. Osaatko oikeasti nauttia omasta seurastasi?
On hyvä pitää mielessä, että elämykset ja mielenkiintoiset tapahtumat tulet jakamaan paikanpäällä vain itsesi kanssa.
Tämä nimittäin oli minulle yksi vaikeimmista asioista! En meinannut osata nauttia asioista, kun en niitä pystynyt jakamaan kenenkään kanssa.

Trsteno, Croatia

2. Onko lomakohteesi tarpeeksi mielenkiintoinen?
Aika voi käydä pitkäksi kun olet yksin. On hyvä idea valita valmiiksi kohde, missä on tarpeeksi nähtävää ja koettavaa. Varsinkin kun matkustat yksin, sinun ei tarvitse miettiä mitä matkakumppanisi haluaisi tehdä vaan voit kiertää juuri ne nähtävyydet ja museot, mitkä sinua kiinnostavat!

3. Pärjäätkö yksin vieraassa maassa?
Tätä kannattaa tietenkin pohtia heti matkaa suunnitellessa; osaatko sen verran kieliä, että tulet toimeen reissussa mahdollisesti täysin ilman apua? Mitä jos joudut ongelmatilanteeseen tai sairastut?

Itse olen kerran myöhästynyt lennolta Espanjassa ja muistan edelleenkin sen kammottavan paniikin, mikä siitä seurasi. Minulla olisi ollut töitä seuraavana päivänä ja olin järjestänyt ystäväni hakemaan minut lentokentältä.

Myöhästyin 5 minuuttia lähtöselvityksestä ja se maksoi minulle 8 tuntia odottelua ja epävarmuudessa vellomista lentokentällä sekä rapiat 300 euroa uudesta lentolipusta. Jälkeenpäin mietittynä “näitähän sattuu”, mutta silloin se tuntui maailmanlopulta.

Dubrovnik, Croatia

Suosittelen ehdottomasti kokeilemaan yksin matkustamista, kunhan vain sinulla on realistiset odotukset matkaltasi. Kannattaa myös mahdollisuuksien mukaan tutustua muihin lomailijoihin tai paikallisiin ihmisiin, mutta varaudu siihen, että oikeasti vietät suurimman osan lomastasi omassa seurassasi.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.