Matkaoppaan työ

Kuka kaipaa matkaopasta lomalla?

Lentäen tehtyjä valmismatkapaketteja myytiin vuonna 2018 suomalaisille 876 130 kappaletta ja kaikkien matkanjärjestäjien liikevaihto oli yhteensä 778,5 miljoonaa euroa. Suomalaiset siis rakastavat yhä edelleen pakettimatkailua – myynti vain kasvoi edelliseen vuoteen verrattuna!

Karpathos, Greece

Matkapaketti pitää sisällään lennot kohteeseen ja takaisin kotimaahan, hotellin sekä opaspalvelut. Aina oppaat eivät ole fyysisesti paikalla, mutta onneksi heidät tavoittaa mahdollisesti myös chattien, tekstiviestien tai puhelinsoittojen kautta. Muista kuitenkin aina tarkistaa soittojen ja viestien hinnat etukäteen, ettei ikävän suuri puhelinlasku pääse yllättämään loman jälkeen! Muistan tapauksen, kun Afrikassa lomailija oli tarkistanut sään ja selannut hetken Iltalehteä puhelimellaan, netin käyttö maksoi hänelle yli 60 euroa.

Matkaoppaan rooli saattaa joskus jäädä hyvinkin pieneksi lomailijan silmissä; häneen saatetaan pikaisesti törmätä lentokentällä ja saada tervetulotekstiviesti kun ollaan saavuttu kohteeseen.

Totuus on, että oppaat tekevät paljon työtä kulisseissa. Toimistolla vastataan asiakkaiden yhteydenottoihin ja monesti ongelmatilanteet vaativat oppaan läsnäoloa hotellilla. Asiakkaita saattaa olla myös sairaalassa, joten heitäkin käydään katsomassa. Töitä kyllä riittää, vaikka se ei aina lomailijan silmien edessä tapahdukaan.

Matkaoppaat myös vetävät usein itse kohteissa järjestettävät retket ja ne saattavat olla pituudeltaan jopa muutaman päivän, mutta usein vähintään 8 tuntia.

Lanzarote, Canary Islands, Spain

Kuka sitten oikein kaipaa matkaopasta enää lomallaan, kun kaikki käyttävät Googlea ja kartat ovat nykyään puhelimessa? Toivon mukaan kaikki!

Matkaoppaan kohdetuntemus ja vinkit saattavat olla todella arvokkaita lomalaiselle; kokenut ja asiantunteva opas tietää neuvoa asioissa, joita ei itse osaisi edes ottaa huomioon. Paikalliset juhlapyhät, ruuhka-ajat ja erityistilaisuudet saattavat vaikuttaa lomasuunnitelmiin merkittävästi joten niistä on hyvä olla tietoinen.
Hyvä matkaopas kertoo myös paikallisesta kulttuurista ja osaa opettaa matkailijoille maan tapoja.

Ulkomailla tulee varmasti nähtyä ja koettua asioita, joita jää ihmettelemään. Kerro näistä kohtaamisista oppaallesi. Itse nautin suuresti, kun pääsin jakamaan tietoutta paikallisista tavoista tai uskomuksista. Suomalaiset hämmästelivät niitä aina suuresti, mutta se oli mielenkiintoista ja meillä oli monia hyviä keskusteluja lomailijoiden kesken.

Kerro myös, mitä toivot lomaltasi. Sinulla ei tarvitse olla valmiita kysymyksiä tai suunnitelmia, vaan voitte yhdessä oppaan kanssa miettiä, miten saatte räätälöityä juuri teille täydellisen loman.
Seuraavalla lomallasi muista siis hyödyntää matkaoppaiden ammattitaitoa ja anna heidän palvella – voit vain hyötyä siitä!

Sarajevo, Bosnia and Herzegovina

Käy myös lukemassa mitkä tavat lomailijan kannattaa heti lopettaa!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.