Matkaoppaan työ

Älä sano näitä matkaoppaalle!

Matkaoppaan työ on siitä erikoinen, että monella on siitä ennakkoluuloja ja käsityksiä, mutta ei oikeasti kokemusta. Välillä törmään lomailijoihin, jotka kokevat että opasta saa arvostella ja vähätellä. Oppaan palkka ja asumisedut pitää myös jakaa niistä kiinnostuneiden kesken. He haluavat myös tietää missä vietin viime talven, entä tulevan kesän ja mitä teen vapaa-ajallani. Vaikka uteliaisuus vie joskus voiton, tulisi silti muistaa hyvät käytöstavat.
Laitan alle asioita, mitä ei tulisi sanoa matkaoppaalle!

Cavtat, Croatia

Itse henkilökohtaisesti pidän jutustelusta lomailijoiden kanssa. Minusta on mukava kertoa edellisistä kohteistani ja antaa samalla vinkkejä mahdollista tulevaa lomaa varten. On kuitenkin hyvä muistaa, sen lisäksi että oppaalla on todennäköisesti kiire jo seuraavalle hotellille, hän saattaa myös olla hyvin yksityinen henkilö. Oppaan palkka, asuminen ja vapaa-aika ei suoranaisesti kuulu kenellekään ja moni kokee aiheeseen liittyvät kysymykset tungettelevina.
Aina silloin tällöin törmää myös seuraavanlaisiin kommentteihin;

“Varmaan kiva olla lomalla koko ajan!”
En ole lomalla univormu päällä juoksemassa koko päivän hotellilta toiselle myymässä retkiä, vaihtamassa huoneita ja kuuntelemassa valituksia. Minun käsitykseni lomasta on vähän laajempi kuin se, että täällä on palmu ja valkoista hiekkaa – kaikki ovat siis lomalla! Osittain varmasti vitsiksi tarkoitettu kommentti on yksinkertaisesti ärsyttävä. Minun työtäni on varmistaa, että sinun lomasi sujuu mukavasti ja näin ollen me emme voi kaikki olla lomalla.

“Saadaanko alennusta retkestä?”

Ymmärrän, että 17-vuotias lapsenne on teille aina lapsi, mutta valitettavasti hän menee hinnaston mukaan aikuisesta. Myöskään se, että 46-vuotias aviomiehenne on lapsenmielinen, ei oikeuta lapsialennukseen. Oppailla ei valitettavasti ole oikeutta jaella alennuksia.

“Suomalaiset saavat aina surkeimmat huoneet!”
Hotelleilla on eri huonetyyppejä; mm. kahden hengen huoneita merinäköalalla tai ilman, sviittejä ja deluxe-huoneita. Huonetyyppi, sijainti ja maisema vaikuttavat lopulliseen hintaan. Merinäköalahuone on kolme kerrosta ylempänä ja parveke on merelle päin, ei parkkipaikalle. Huone on siis parempi, mutta varmasti myös kalliimpi.
Totta kai joskus aivan sama huonetyyppi voi sijaita eri puolella hotellia ja toinen huone on ns. parempi. Tämä on vain puhdasta sattumaa, ja mikäli hotelli ei ole aivan täynnä, voi vastaanotosta käydä vaikka oppaan kanssa kysymässä mahdollista huoneenvaihtoa.
Minulle on monesti kerrottu hotellilta, että he vaihtoivat veloituksetta suomalaisen asiakkaan varaaman huonetyypin parempaan, koska heillä oli siihen mahdollisuus.
Hotellit suosivat pakettimatkalaisia, koska haluavat asiakkaiden olevan tyytyväisiä; paremmat arvostelut, parempi yhteistyö matkanjärjestäjän kanssa, parempi myynti.

Onneksi suurin osa lomailijoista on rentoja, hauskoja ja ymmärtäväisiä. Aina silloin tällöin sattuu ikäviä asiakaskohtaamisia, mutta eivät ne päivää pilaa! Käy lukemassa lisää kokemuksia matkaoppaan työstä täältä!

3 thoughts on “Älä sano näitä matkaoppaalle!

  1. Nämä kysymykset ja hauskaksi heitoksi tarkoitetut jutut on tuttuja juttuja myös ravintola-alalla. “Käykö maksu luonnossa.” Todella inhottavia ja jopa seksistisiäkin kommentteja välillä saa kuulla. Ja asiakaalle on hymyiltävä ja vastattava kauniisti takaisin. Lujaa tahtoa, nahkaa ja mieltäkin joidenkin kommenttien kohdalla vaatii. Mielenkiintoinen postaus taas ja ytimekäs. Tykkään sun tyylistä kirjoittaa!

    1. Halusin tuoda esille niitä vähän ärsyttävempiä hetkiä oppaana. Varmasti joka alalla saa kuulla näitä “hauskoja” heittoja. Uskon, että myyjät eivät enää jaksa yhtäkään vitsiä siitä, että tuote on varmaan ilmainen kerta siinä ei ole hintaa “heh heh” 🙂

  2. Tuo usko siihen, että suomalaiset saavat aina hotellin surkeimmat huoneet, tuntuu elävän erityisesti Kanarialla (tai siellä siihen ainakin jatkuvasti törmäsin). Itse olen hotellille useinkin vinkannut, ettei suomalaisia kannata majoittaa pohjakerrokseen, jossa todennäköisesti eniten kosteusongelmia, sillä suomalaiset hyvin todennäköisesti valittavat homeesta ja huoneenvaihtoruletti käynnistyy taas. Aina vaihtoehtoista huonetta ei löydy ja eihän siitä mitään korvauksia saa, mikäli asiakas ei ole älynnyt mainita homeallergiaa jo matkavarausta tehdessään.
    Hyvin usein tuo huonoista huoneista valittaminen tuntuu olevan sitä, että asiakas on joskus upgreidattu hyvää hyvyyttään merinäköalahuoneeseen kun sellainen kerran on ollut vapaana ja asiakas ei seuraavalla reissulla millään meinaa uskoa, että normaalisti niistä pitää erikseen maksaa “kun kerran merinäköalahuonetta toivottiin”. Kun se toivehan ei ole lupaus…

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.