Matkaoppaan työ

Lähdössä lomalle? Vältä nämä virheet!

Kaikki varmasti rakastavat lomailua ja moni viettääkin lomansa etelän lämmössä Suomen sijaan. Lähdit sitten pakettimatkalle tai omatoimisesti lomailemaan, kannattaa pitää muutama tärkeä asia mielessä. Lue tämä postaus niin vältyt lomailijoiden yleisimmiltä virheiltä lomalla!

Sarajevo, Bosnia and Herzegovina

1. Et tiedä mihin olet menossa
Tämä voi kuulostaa vähän hölmöltä, mutta tätä kohtasi matkaoppaana itseasiassa eniten! Asiakkaat eivät tieneet mihin hotelliin he ovat menossa, missä alueella heidän hotellinsa on tai edes sitä, että onko heillä varattuna kuljetusta sinne vai ei.

Tee näin: Tulosta mukaan varausvahvistus/lentolippu tai kirjoita käsin ylös hotellin virallinen nimi ja osoite sekä kylä/kaupunki, missä se sijaitsee. Esimerkiksi Mallorcan Alcudiassa on valtavasti “Playa” -sanan sisältäviä hotellin nimiä, koska sana tarkoittaa rantaa.
Pakettimatkalla ollessasi tarkista lentolipusta, onko teillä varattuna kuljetus vai ei.

2. Et tiedä mitään lomakohteestasi
Pakettimatkaajat varmasti luottavat siihen, että oppaalta saa sitten kaiken tiedon. Tervetulotilaisuudessa saakin kattavan tietopaketin kohteesta ja retkitarjonnasta. Kannattaa silti hieman ottaa selvää omasta lomakohteesta ja sen mahdollisuuksista. Tervetulotilaisuuksissa saattaa olla joskus jopa 60 henkeä ja omat mielenkiinnon kohteet eivät välttämättä tule esiteltyä.

Tee näin: Kiinnostaako ratsastus, päivä saaristossa tai sukeltaminen? Nopealla googlauksella löytyy varmasti hyviä ideoita lomanviettoon. Varauksissa ja tarkemmissa tiedoissa oppaat auttavat sitten paikan päällä.
Voit myös kerätä kysymyksiä paperille valmiiksi; Onko hyvät bussiyhteydet, jos haluaa tutustua lähiympäristöön julkisilla? Voit kysyä parhaat ravintolavinkit (Kerro myös ruokailumieltymyksesi, koska kaupungin paras kala-ravintola ei ole “paras” ihmiselle, joka ei syö kalaa!). Pääseekö saarille/naapurimaihin tekemään päiväreissuja? Onko alueella paikallisia maalaismarkkinoita? Mistä tahansa oletkaan kiinnostunut, kirjoita itsellesi muistilappu. Lomakohteessa opas kertoo sinulle vastaukset ja voitte keskittyä nauttimaan lomasta!

3. Sinulla on negatiivisia käsityksiä tai ennakkoluuloja kohdemaasta
On kamalaa kohdata lomailijoita Afrikassa, jotka käyttävät n-sanaa avoimesti. Jotkut myös haukkuvat kaikki paikalliset “varkaiksi tai epäluotettaviksi”. Suosittelen jäämään kotiin, mikäli ahdasmieliset ajatukset ottavat noin vahvasti vallan.
On totta, että joka maassa on mätiä omenoita, mutta jos valmiiksi jo vihaat kohdetta, missä tulet viettämään lomasi, et todennäköisesti tule nauttimaan ajastasi siellä. Edullisen hinnan perässä valittu lomakohde ei välttämättä ole se paras mahdollinen.

Tee näin: Kannattaa yrittää päästä eroon vahvoista negatiivisista ennakkokäsityksistä. Jos et pidä turistirysä kohteista, tummaihoisista ihmisistä tai koet tietyn kansan epäluotettavaksi, mieti, oletko valmis luopumaan vihastasi ja antamaan kohteelle mahdollisuuden muuttaa käsityksesi siitä.
Itse en aikoinaan halunnut töihin Gran Canarialle, koska “se on alkoholia ja aurinkoa nauttivien turistihelvetti”, vaan puoli vuotta siellä viettäneenä itkin, kun jouduin lähtemään. Saari olikin upea, kun osasi katsoa sitä oikealla tavalla!

Dubrovnik, Croatia

Käy kurkkaamassa myös, mitä ei kannata sanoa matkaoppaalle!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.