Matkaoppaan työ

Matkaoppaaksi ulkomaille? Lue tämä!

Matkaoppaan ammatti on kaikessa yksinkertaisuudessaan erittäin monipuolista ja haastavaa asiakaspalvelutyötä. Työtunteja ei lasketa ja palkka on usein alle Suomen vähimmäispalkan. Kuitenkin joka vuosi sadat ihmiset lähettävät hakemuksensa ja tavoittelevat työpaikkaa auringossa. Houkutteleeko pelkkä etelän lämpö oikeasti niin paljon, että ollaan valmiita luopumaan kaikesta muusta?

Perusvaatimukset oppaan työhön on kaikilla matkanjärjestäjillä lähes samat; ajokortti, englanninkielen taito ja kaikki muu kielitaito katsotaan eduksi. Aikaisempi työkokemus ja keskiasteen koulutus tai vastaava ovat myöskin vaatimuksina. Erillistä matkailualan tutkintoa ei tarvita, vaan useimmiten yritykset itse perehdyttävät uudet oppaat työhön. Kannattaa myös nykyään varautua puhelu-, video- sekä ryhmähaastatteluihin ennen varsinaista työhaastattelua. Matkaoppaan työstä haaveilevan kannattaa miettiä omalla kohdallaan seuraavia kolmea tärkeää ominaisuutta, mitkä hyvällä oppaalla tulisi olla.

Joustavuus on luonteenpiirteenä erittäin arvostettu, kun työskennellään hektisessä työympäristössä. Saatat joutua yllättäen vetämään retken, koska toinen opas on sairastunut tai hotellien lomakansioihin on lähdettävä välittömästi päivittämään sivuja. Niin työnantaja, esimies kuin työkaverit pitävät ihmisestä, joka tarttuu haasteeseen ja on valmis uhraamaan vapaa-iltansa yhteisen hyvän puolesta silloin tällöin.

Ystävällisyys voi asiakaspalvelussa kuulostaa itsestäänselvyydeltä, ja se onkin erittäin miellyttävä piirre, mitä kannattaa vaalia. Yleisesti ottaen oppaan työ on työskentelyä yhdessä tiimin kanssa, vaikka tiettyjä työtehtäviä hoidetaankin yksin. Toimistolla auttavainen ja ystävällinen työkaveri kerää pisteitä enemmän kuin joka asiasta valittava tiuskija. Asiakas on aina opastyön keskiössä ja monet lomailijoista ovatkin säästäneet vuosia, jotta voivat viikon vain olla ja nauttia. Epäkohtelias ja ilkeä opas voi käytöksellään jättää ikävän maun muuten onnistuneesta lomasta. Tiesithän, että monet matkanjärjestäjät nimittävät asiakkaitaan “vieraiksi” – joten heitä tulee kohdella kunnioittavasti ja positiivisella asenteella.

Hyvistä myyntitaidoista on oppaalle paljon hyötyä. Olet kohteessa antamassa lomavinkkejä ja auttamassa, mutta myöskin myymässä retkiä ja muita lisäpalveluita. Asiakaskohtaamisissa on eduksi mahdollisimman nopeasti selvittää, mitä asiakas oppaalta haluaa. Ostamiseen painostaminen ei yleensä tuota hedelmää ja jättää asiakkaalle vain epämukavan olon. Jos asiakas esimerkiksi kysyy alueen parasta rantaa, voit kertoa sen ja samalla mainita suosituista meriretkistä, mikäli snorklaaminen innostaa. Monet matkanjärjestäjät seuraavat kohteiden myyntiä ja palkitsevat tulosta tekevät tiimit. Myöskin retket kohteissa ovat usein niin laadukkaita, että ne varmasti miellyttävät asiakkaita ja he palaavat kotiin kokemusta rikkaampana.

Kauhutarinat pitkistä työpäivistä ja surkeasta palkasta eivät täysin pidä paikkaansa. Palkka on oikeastaan hyvä, ottaen huomioon, että työnantaja usein maksaa asumisen kohteessa ja siihen liittyviä kuluja kuten vesi, sähkö ja internetyhteys. Monissa kohteissa oppailla on töissä käytössä auto, skootteri tai polkupyörä ja niitä saa käyttää myös vapaa-ajalla. Myöskin hotellit ja yhteistyökumppanit tarjoavat paljon etuja; mahdollisuus syödä aamiainen, lounas ja päivällinen hotellin buffetissa veloituksetta tai vaikkapa osallistua sukelluskurssille ja suorittaa kansainvälinen sukelluskortti ilmaiseksi. Rahaa jää siis säästöön kun siitä ei tarvitse lohkaista isoa osaa vuokraan.

Työpäivät voivat välillä olla pitkiä, mutta kohteissa tehdään aina etukäteen arvio viime vuoden perusteella, kuinka monta opasta sinne tarvitaan. Vapaita on oppailla 1-2 päivää viikossa ja kauden aikana voi pitää kaksi viikkoa lomaa tai vaihtoehtoisesti kauden jälkeen se maksetaan lomarahana. Vapaapäivänä voi osallistua veloituksetta retkille tai mennä rannalle työkaverin kanssa. Usein kohdemaiden hintataso on Suomea alhaisempi, joten ostoksilla käyminen tai illalliset ravintoloissa ovat oleellinen osa opaselämää.

On myös hyvä muistaa, että kun tekee työtä, mistä oikeasti nauttii, niin se ei aina edes tunnu työnteolta. Kun 14 tunnin retken jälkeen saavut viimein kotiin, olet varmasti väsynyt, mutta takana on todennäköisesti upea päivä mukavien ihmisten parissa. Olette yhdessä asiakkaiden kanssa ihastelleet upeita maisemia, maistelleet paikallisia herkkuja ja olet viihdyttänyt bussissa heitä mielenkiintoisilla tarinoilla. Retken päätteeksi opas on saanut ison kasan kehuja ja kiitoksia.
Missä muussa työssä pääsee joka päivä toteuttamaan ihmisten unelmia?

Dubrovnik, Croatia

Lue lisää matkaoppaan työstä täältä!

1 thought on “Matkaoppaaksi ulkomaille? Lue tämä!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.