Kohdeopas

Kiehtova Mostar

Bosnia-Hertsegovinassa sijaitseva Mostar on kaunis kaupunki mielenkiintoisella historialla. Päivä- tai viikonloppureissua miettivän kannattaa pitää Mostar vaihtoehtona, sillä se on edullinen ja aito kohde, missä pääsee näkemään paikallisten elämää läheltä. Siellä on sopivasti nähtävää, ostosmahdollisuuksia ja ihania ruokapaikkoja.
Alta voit lukea, mikä yhdistää suomalaisia ja bosnialaisia sekä miksi miehet hyppivät Mostarin sillalta alas!

Mostar, Bosnia and Herzegovina

Stari Most – pommitettu silta

Jugoslavian väkivaltainen hajoaminen aiheutti sen, että Mostar tuhoutui sodassa täysin. Kroatian armeija pommitti Stari Mostin eli Mostarin vanhan sillan alas vuonna 1993 ja sen tilalle rakennettu uusi silta valmistui vuonna 2004.

Tarkoitus oli, että silta rakennettaisiin uudelleen vanhoista kivistä, mutta Neretva-joessa pitkään olleet huokoiset kivet olivat imeneet itseensä vettä ja haperoituneet. Uudet kivet louhittiin 5 km päässä sijaitsevasta Mukosan louhimosta, josta louhittiin myös vanhan sillan kivet aikoinaan.

Tänä päivänä Stari Most – uusi “vanha silta” – on Mostarin upein nähtävyys ja siltaan liittyy hauska vanha perinne. Aikoinaan kylän miehet todistivat naisille miehisyyttään hyppäämällä sillalta alas kylmään Neretva-jokeen. Matkaa alas on noin 23 metriä ja joen syvyys sillan alla on vuodenajasta riippuen 4-8 metriä. Vaatii rohkeutta ja taitoa hypätä oikein, ja tämä on aikoinaan vakuuttanut Mostarin naiset.

Nykyään sillalta hyppää alas paikalliset miehet, jotka keräävät turisteilta kolehtiin rahaa. Kun sopiva summa, yleensä 20-25 euroa on kasassa, hyppääjä syöksyy hyytävän kylmään veteen. Vanha perinne on siis muuttanut muotoaan vierailijoita viihdyttäväksi kaupanteoksi.

Stari Most -silta
Mostar, Bosnia and Herzegovina

Kahvia ja mukulakiviä

Ottomaanit eli turkkilaiset ovat hallinneet Bosnian alueella 500 vuoden ajan. He ovat rakentaneet pienestä Mostarin kylästä kaupungin, millä oli keskeinen asema idän ja lännen kauppateiden varrella.

Arkkitehtuurissa näkyy hyvin vahvasti turkkilaisia vaikutteita ja esimerkiksi Mostarin mukulakivikadut ovat rakennettu mahdollisimman vaikeakulkuisiksi, jotta muslimi-nainen katsoo jalkoihinsa, eikä muita miehiä.

Turkkilaiset toivat mukanaan myös kahvin. Mostarissa kahvikulttuuri elää lähes yhtä vahvasti kuin Suomessa.
Aikoinaan, kun vieraat saapuivat kylään, heille tarjoiltiin tietenkin kahvia. Jossain vaiheessa iltaa isäntäväki halusi käydä jo nukkumaan ja vieraat tuli hätistää pois. Keksittiin kohtelias tapa ilmaista, että nyt on aika lähteä – Kahvi tarjoiltiin kylmänä!

Neretva river
Mostar, Bosnia and Herzegovina

Matkaoppaan vinkit Mostariin

Mostarissa kannattaa vierailla keväällä tai syksyllä, sillä keskikesällä se on kuin kattilanpohja. Lämpötila saattaa heinä-elokuussa olla reilusti yli 40-astetta.
Päivävierailu kannattaa tehdä Sarajevosta bussilla tai Kroatian puolelta osallistumalla retkelle tai vuokraamalla auton.

Vuonna 2017 rajanylitystarkastukset kiristyivät ja tämä saattaa aiheuttaa ruuhkaa rajanylityspisteillä, joten lähde ajoissa aamulla, niin et vietä koko päivää autossa. Mostar on myös oiva kohde viikonloppulomalle, mutta suoria lentoja Suomesta ei sinne kuitenkaan ole.

Marketplace in Old town
Mostar, Bosnia and Herzegovina

Mostarin vanhakaupunki, missä on mukulakivikatuja, on basaarimaisesti täynnä myyntikojuja sekä kahviloita ja ravintoloita. Sieltä saa ostettua edullisesti käsitöitä, hopeakoruja ja laadukkaita nahkatuotteita.

Noin 20 minuutin kävelymatkan päässä vanhastakaupungista on myös Mepas Mall -ostoskeskus, missä on samanniminen hotelli, hyvä valikoima kauppoja sekä palveluita (ja kesäkuumalla ilmastointi!).

Virallinen valuutta on bosnian markka (1 euro = 2 MK), mutta Mostarin vanhassakaupungissa maksuvälineenä käy myös eurot. Huomioi kuitenkin, että esimerkiksi ostoskeskuksessa ne eivät enää käy, vaan siellä on maksettava kortilla tai paikallisella valuutalla.

Ruoka on herkullista ja edullista Mostarin alueella. Bosnialainen keittiö perustuu pitkälti lihasta, ja koska valtaväestö on muslimeja, ei Mostarissa tarjoilla sianlihaa. Lihavartaat ja jauhetusta lampaanlihasta valmistetut Ćevapi-makkarat ovat paikallisten herkku. Kesällä rasvaiset lihat voivat tuntua raskaalta, mutta suosittelen silti kokeilemaan!

Bosnian food in restaurant
Mostar, Bosnia and Herzegovina

Sodan tuhoista voi käydä katsomassa valokuvanäyttelyitä Stari Most – sillan vieressä olevasta museosta. Kuvat ovat aika pysäyttäviä ja myös itse kaduilla on edelleen jälkiä sodasta – pommien reikiä kerrostalojen seinissä ja luodinjälkiä asfaltissa.
Sodasta on kuitenkin aikaa vain alle 20 vuotta ja se on ihmisten ajatuksissa edelleen läsnä. Bosnialaiset ovat kuitenkin toiveikkain mielin lähteneet rakentamaan tulevaisuutta, uskoen, että pahin on jo takanapäin. Paikallisten ystävällisyys vierailijoita kohtaan saa melkein unohtamaan, kuinka paljon pahaa siellä on aikoinaan tapahtunut.

Toivottavasti mielenkiintosi heräsi ja vierailet kuvankauniissa Mostarissa! Lue matkaoppaan työstä ja tutustu muihin kohteisiin täältä

2 thoughts on “Kiehtova Mostar

  1. Olen kesällä menossa tuonne, joten hyvään aikaan luin tämän postauksen. Osaatko sanoa, onko mahdotonta mennä Kroatiasta (varmaan Dubrovnik) bussilla Mostariin? Löysin jonkun reitin, mutta matka kestää vähintään kolmisen tuntia. Montenegrosta Kroatiaan olen mennyt bussilla ja se ainakin toimi hyvin..

    1. Hei Jenna! Paikallisbussilla pääsee Dubrovnikista Mostariin, ajoaika on noin 2 tuntia + 2 kertaa rajanylitys mikä yleensä kestää vähintään puolisen tuntia, joskus jopa useita tunteja nyt kun ovat tiukentaneet tarkastuksia. Eli yhteensä matka kestää 3-4 tuntia per suunta. Jos mahdollista, suosittelen lähtemään matkanjärjestäjän järjestämälle retkelle mukaan. Ajoaika sujuu huomattavasti mukavammin kun opas kertoo mielenkiintoisia tarinoita ja itse saa vain nauttia maisemista! Paikallisbussin aikataulut, reitit ja hinnat voi katsoa buscroatia.com.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.