Matkaoppaan työ

Ikimuistoiset hetket oppaan työssä

Matkaoppaana halusin aina varmistaa, että asiakkaat nauttivat olostaan ja heille jää ikimuistoisia hetkiä, joita on ihana muistella vielä vuosia loman jälkeen. Vuosien aikana myös itselleni on jäänyt mieleen paljon asioita, jotka tulen varmasti muistamaan – niin hyvässä kuin pahassa. Kerron teille nyt muutaman mieleenpainuvan muiston opasvuosiltani.

Mauritius, République de Maurice

Mauritiuksella työskennellessäni mahtui lyhyeen kauteen paljon tapahtumia; Koimme kauden aikana trooppisen syklonin, jonka takia kadut tulvivat vettä ja lentokenttä jouduttiin sulkemaan. On ihan käsittämätöntä, kuinka nopeasti tuollainen myrsky syntyy. Muistan ajaneeni toimistolta kotiin kun kadut olivat niin täynnä vettä, että sai oikeasti pelätä sen tulevan ovista sisään ja moottorin hajoavan. Jännitimme myös yhdessä opastiimin kanssa, pääsevätkö asiakkaat lentämään kotiin ja seurasimme radion kautta myrskyn kehittymistä. Lopulta kaikki meni onneksi hyvin olosuhteisiin nähden.

Mauritiuksella mieleen on jäänyt myös yksi tapaus, kun perhe ei ollut tyytyväinen varaamaansa 4 tähden hotelliin. He halusivat vaihtaa toisessa kylässä sijaitsevaan 5 tähden luksushotelliin ja laskimme hinnan tälle vaihdolle. Summaksi tuli 12 000 euroa lisää, sen päälle, mitä nelihenkinen perhe oli jo lomastaan maksanut. He harkitsivat vaihtamista, mutta päätyivät kuitenkin jäämään alkuperäiseen majoitusvaihtoehtoon.

Sal, Cape Verde

Kap Verdellä ollessani mieleen on jäänyt retki, missä vieraillaan Sal -saaren pääkaupungissa Espargosissa. Kollegani oli vetämässä retkeä ja he olivat ajaneet korkealle mäelle retkeläisten kanssa, kun hieman humalassa ollut nainen sanoi, että ei aio tulla bussin kyydissä enää alas. Hänestä kiemurteleva hiekkatie huipulle oli niin pelottava, että hän mielummin kävelee sen alas, kuin tulisi bussin kyydissä. Opas oli kehoittanut naista tulemaan bussilla, mutta hän päätti kuitenkin lähteä kävelemään alas.

Nainen kaatui laskeutuessaan mäen rinnettä ja nyrjäytti nilkkansa. Opas soitti hätänumeroon, tilatakseen ambulanssin, mutta kukaan ei vastannut. Retkellä ollut kuljettaja lähti etsimään ambulanssia ja tunnin päästä palasi pelastajien kanssa. Tällä välin kollegani soitti minulle, kertoi tilanteen ja pyysi menemään sairaalaan loukkaantuneen asiakkaan kanssa.

Sairaalassa muistan istuteeni yhdessä asiakkaan sekä hänen aviomiehensä kanssa lääkärin vastaanotolla ja jalasta otettiin röntgen. Samalla kun lääkäri kirjoitteli muistiinpanoja, kaapissa kiipeili iso lisko. Kun jalka oli kuvattu, oli aika tehdä kipsi. Sairaalassa ei ollut valmiina kipsin tekoon tarvittavia ainesosia, joten minut lähetettiin taksilla apteekkiin ostamaan ne. Nainen jäi viikoksi Kap Verdelle hoidettavaksi ja palasi myöhemmin Suomeen yhdessä hoitajan kanssa.

Gran Canaria, Canary islands, Spain

Gran Canarialta muistan elävästi asuntomme. Ensimmäisen kerran kun tulin saarelle töihin asuin kahden muun tytön kanssa asunnossa, jossa haisi hyvin vahvasti home. Sain siitä oireita, silmänympärysihoni kuivui niin, että jouduin laittamaan salvaa niihin ja toiset tytöt aivastelivat usein.

Suihku oli myös järkyttävä; vettä tuli ulos surkealla paineella ja kesti ikuisuus saada pitkät hiukset pestyä. Inhottavinta oli kuitenkin se, että suihkun aikana lattiakaivo vessanpöntön vieressä tulvi niin, että karmean hajuista viemärivettä oli pesuhuoneen lisäksi eteiskäytävä täynnä. Suihkunraikkaana sitten sai mopata sen kuraveden pois.

Samassa asunnossa tapahtui kerran myös yksi vaaratilanne. Olin yksin kotona ja katselin televisiota olohuoneessa. Aloin kuulla outoa surinaa, ihan kuin naapuri imuroisi – mutta ääni kuului meidän asunnosta.

Sammutin telkkarin ja jäin kuuntelemaan, mistä ääni oikein tuli. Vilkaisin eteiskäytävän ilmastointilaitetta, olisiko se mennyt päälle, mutta ei. Ihmettelin hetken, kunnes menin keittiöön ja huomasin meidän mikron pyörivän tyhjillään! Säikähdin ja yritin sammuttaa mikroa, mutta se ei sammunut. Sain lopulta kiskottua johdon irti seinästä, mutta mitä jos tämä olisi tapahtunut yöllä? Tyhjä mikro olisi saattanut syttyä tuleen ja koko asuntomme palaa – ja me kolme sen mukana.

Mauritius, République de Maurice

Muistoja oppaan työstä on paljon ja kirjoitan niistä varmasti lisää. Matkaoppaan työstä voit lukea lisää täältä tai täältä.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.