Matkaoppaan työ

Työpaikka auringossa – mitä opas oikeasti tekee

Matkaoppaan työssä hyvä puoli on se, että ei varmasti tule kahta samanlaista päivää. Jos kasista-neljään toimistotyö ja elämä oravanpyörässä turhauttaa, kannattaa miettiä vaihtoehtoja.
Ulkomailla työskentelyssä on paljon etuja; avarrat maailmankuvaasi, tutustut uusiin ihmisiin ja saat kansainvälisiä ystäviä. Kehität myös kielitaitoasi ja mikä tärkeintä, opit arvostamaan rakasta koti-Suomea.

Cavtat, Croatia

Oppaan työnkuvaan kuuluu monissa kohteissa työskentely lentokentällä, busseissa, hotelleilla, toimistolla ja retkillä. Työnkuva ja -ajat voivat vaihdella paljonkin kohteiden välillä. Vapaita on yleensä 1-2 per viikko ja lomaa pidetään pari viikkoa kauden aikana tai sen jälkeen.
Oppaat työskentelevät kesäkohteissa kesäkauden ja talvikohteissa talvikauden. Kauden pituus vaihtelee riippuen aina kohteesta, mutta keskimäärin se on 6 kuukautta.

Lentokentällä ollaan vastassa saapuvia lomailijoita, ohjataan heidät busseihin ja mennään itse mukaan aina hotellille saakka. On kohteita, missä oppaat eivät tule itse bussimatkalle mukaan, vaan pitävät esittelyn kohteesta ja palveluista bussin ollessa lentokentällä. Kun loma loppuu, oppaat hakevat asiakkaat hotelleista bussin kyydissä tai ovat valmiina lentokentällä.
Lentokentällä avustetaan lähtöselvityksessä ja toivotetaan hyvää kotimatkaa. Pidän itse tästä paljon, koska silloin näkee vielä niitä mukavia perheitä, joihin tutustuit heidän lomansa aikana ja pääset toivottamaan hyvät jatkot. Usein asiakkaat myös kiittelevät palvelusta tai hyvin vedetystä retkestä tässä kohtaa!

Bussissa opas saattaa viettää paljonkin aikaa. Kuljettajien kanssa on hyvä tulla juttuun ja heidän takia kannattaa opetella muutama lause paikallista kieltä. Itse opin Sisiliassa puhumaan italiaa, koska kuljettajat eivät puhuneet sanaakaan englantia. Se auttoi useasti ja näyttää huomattavasti ammattimaisemmalta puhua vähän paikallista kieltä kuin yrittää huitoa käsillään.

Hotelleilla käydään tapaamassa asiakkaita joko palvelupisteillä tai pitämässä tervetulotilaisuus. Kannattaa luoda erinomaiset välit hotellin vastaanottovirkailijoihin ja heidän esimiehiin – he ovat parhaat ystäväsi kun tarvitset apua huone ongelmien kanssa.
Monesti asiakas tulee kertomaan, että kävivät kysymässä huoneenvaihtoa ja se ei onnistunut. Kun opas kysyy samaa vastaanotosta, yllättäen vapaa huone järjestyykin.
Hotellit tarjoavat usein oppaiden käyttöön kuntosalin tai allas-alueen maksutta. Joskus oppaat myös majoittuvat kohteessa hotelliin, mutta tämä tapahtuu harvemmin.
Sanotaan, että ei ole olemassa ilmaista lounasta, mutta opasmaailmassa on; ilmainen aamiainen, lounas ja päivällinen. Monet hotellit antavat oppaiden syödä veloituksetta buffeteissa koko kauden.

Toimistolla valmistellaan tervetulomateriaalit saapuville asiakkaille, tilitetään retkimyyntirahat ja kirjataan ylös päivän tapahtumat. Monissa kohteissa on erikseen oppaat, jotka vastaavat asiakaspalvelusta puhelimitse ja netin välityksellä. Heidän työaikansa ovat säännöllisemmät ja he viettävät päivät toimistolla vastaten soittoihin ja viesteihin.
Toimistolla pidetään myös opaskokoukset, missä esimiehen johdolla käydään läpi menneen viikon tavoitteita ja niiden toteutumista sekä suunnitellaan tulevaa.

Gran Canaria, Canary islands, Spain

Retket ovat mukava vaihtelu hotellivierailuihin ja toimistopäiviin. Pääset kertomaan kohteesta innokkaille lomailijoille, jotka ovat valinneet viettää lomapäivänsä kanssasi!
Retket alkavat asiakkaiden hakemisella eri hotelleilta. Heiltä kerätään liput/maksu retkestä ja varmistetaan, että mukana on kaikki tarpeellinen kyseiselle retkelle. Kierrätte nähtävyyksillä ja bussissa pääsee puhumaan mikrofoniin ja tekemään vaikutuksen yleisöön! On mahtava tunne, kun pitkän retkipäivän päätteeksi suomalaiset tulevat halaamaan tai kättelemään ja kiittelevät, miten upea päivä heillä oli kanssasi.

Kaikki edellä mainittu tapahtuu vieraassa maassa, missä sinulla ei välttämättä ole yhteistä kieltä paikallisten kanssa. Asiat hoidetaan usein hyvin eri tavalla kuin Suomessa, ja tämä voi välillä turhauttaa.
Jo ruokakaupassa käynti on kokemus, tuoteselostukset ovat kaikki vieraalla kielellä ja valuuttakin on jotain ihan muuta kuin euro. Kotona avaat raejuustopurkin vaikka kuvittelit ostavasi jogurttia. Onneksi lähelläsi on ihmisiä, jotka ymmärtävät haasteet ulkomailla elämisessä – opaskollegasi. On tärkeää saada purkaa turhautumiset jollekin, joka ymmärtää, mistä puhut. Mikäli stressaat tulevaa retkeä, he vakuuttavat, että se menee hyvin. Oppaana on hienoa saada työskennellä motivoituneiden ja samanmielisten ihmisten kanssa. Opastyö on niin paljon enemmän kuin pelkkä työ – se on elämäntapa.

Dubrovnik, Croatia

Lue lisää matkaoppaan työstä täältä!

2 thoughts on “Työpaikka auringossa – mitä opas oikeasti tekee

  1. Ihana ja mielenkiintoinen postaus! Vaikka en ole ollut oppaana voi ulkomailla paljon asuneena ja matkailleena samaistua näihin haasteisiin. Jotenkin sitä vaan aina selviää niistä raejuustojugurteista ja käsillä huitoenkin pärjää. Varmaan maailmalla on sullekin tullut vastaan, että tulee tosi yllättäviä asioita ikävä? Mä ikävöin USA:ssa asuessani Suomesta eniten käsisuihkua ja toimivia vessanpönttöjä. Haha! Hyvää jatkoja ja tsemppiä seikkailuihin maailmalle!

    1. Kiitos Nora mukavasta kommentistasi! Ehdottomasti maailmalla tulee aina ikävä Suomen kesää, ihan sama vaikka itsekin on lämpimässä ja palmun alla. 🙂
      USAssa ollessani ostin käsisuihkun itse, ei pystynyt elämään ilman! 😀

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.