Matkaoppaan työ

Lomailija, lopeta nämä tavat heti!

Matkaoppaana pääsin seuraamaan tuhansien turistien tapaa lomailla. Oli lomakohde mikä tahansa, kannattaa kiinnittää huomiota tapoihinsa lomalla. Muutamat asiat toistuvat lomailijoiden keskuudessa vuosi toisensa jälkeen. Näitä asioita ei välttämättä koeta ikäviksi, mutta niillä voi olla todella huonot seuraukset.
Lue alta, mitkä huonot tavat kannattaa unohtaa!

1. Kulkukoirien ja -kissojen silittely

“Ne ovat niin ihania!” – Kyllä, mutta valitettavasti niissä saattaa olla tauteja. Monet lomailijat silittävät, ottavat syliin, antavat nuolla ja jopa vievät hotellihuoneeseen eläimiä kadulta.
Kadulla elävät eläimet joutuvat etsimään ruokansa usein roska-astioista ja vaikka eläin saattaa ulkoisesti näyttää puhtaaltakin, sillä voi olla matoja tai saatat saada taudin siltä. Ei ole mitään järkeä maksaa tuhansia euroja lomastasi ja joutua sairaalaan oksentelemaan, mikäli se olisi ollut helposti vältettävissä.

Tee näin: Kanna mukanasi käsidesiä ja pidä huoli hygieniasta koko lomasi ajan. Voit ostaa kaupasta eläimille tarkoitettua ruokaa ja syöttää sitä niille, mutta vältä kosketusta. Eläimien tuominen hotellihuoneisiin on ehdottomasti kiellettyä vaikka olisitkin löytänyt eläimen hotellialueelta.

2. Lintujen ruokkiminen hotellin noutopöydästä

Se olisi niin kiva heittää leivänmuruja linnuille tai antaa makkaraa kissalle, mutta oikeasti tämä tapa kannattaa lopettaa heti. Hotelli ei varmastikaan arvosta, että heidän ruokiaan syötetään eläimille, mutta jälleen kerran tässäkin piilee vaara.
Linnut oppivat nopeasti, mistä saa ruokaa ja palaavat sinne uudestaan tueden ystävät mukanaan. Tämä tarkoittaa sitä, että ravintolan terassi on pian täynnä varpusia yrittämässä varastaa ruokaa – niiltäkin, jotka eivät sitä heidän kanssaan halua jakaa. Linnut myös menevät suoraan noutopöytään ja saattavat levittää tauteja. Myöskään linnun uloste aamiaisella ei varmastikaan houkuta!

Tee näin: Edelleen voit ostaa eläimille tarkoitettua ruokaa kaupasta ja syöttää niitä paikoissa, joissa se ei aiheuta haittaa. Mikäli olet hyvin huolissasi paikallisten eläinten hyvinvoinnista, voit tehdä lahjoituksen paikalliselle säätiölle. Kysy lisää oppaalta, hän varmasti osaa neuvoa, miten se onnistuu!

3. All Inclusive -palvelu lomalla

Mikäli mahdollista, kannattaa välttää AI -paketin ostoa lomalle. Syy on yksinkertainen; kun matkustat maahan ja vietät lomasi siellä, moni paikallinen on riippuvainen sinusta taloudellisesti. Ravintolat ja kaupat saattavat kesäsesongin aikana tienata koko vuoden tulot ja sillä on pärjättävä. Turismi on monesti suurin ja joskus jopa ainoa tulonlähde paikallisille. Majoittumalla kansainväliseen hotelliketjuun ja varaamalla All Inclusive -palvelun et tue paikallisten yrittäjien toimintaa.

Tee näin: Mikäli pieni perheen pyörittämä majoitusvaihtoehto ei houkuta, voit totta kai valita kansainvälisen hotelliketjun hotellin. Yritä kuitenkin välttää AI tai täysihoitopalvelua, jotta tuet paikallisia yrittäjiä käymällä syömässä heidän ravintoloissaan. Se on myös sinulle mielenkiintoisempi vaihtoehto; pääset tutustumaan vaikka joka ilta uuteen ravintolaan ja maistelemaan eri kokkien herkkuja!

4 thoughts on “Lomailija, lopeta nämä tavat heti!

  1. Tykkään kauheasti kolmoskohdasta, ja olen täysin samaa mieltä. Paikallisten pienempien yritysten tukeminen on ehdottomasti osa eettistä matkailua. Lomasta saa mielestäni lisäksi enemmän irti, kun uskaltaa astua nauttimaan elämästä hotellin palvelujen ulkopuolelle. 🙂

  2. Siis parastahan lomassa on etsiä ja kokeilla kaikkia vastaantulevia, kenties hyviäkin ruoka- ja juomapaikkoja ja testata paikallisia ruokia, ei ikinä AI! Vieraisiin eläimiin en yleensä koske kotomaassakaan.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.