Pyysin seuraajiani esittämään Instagrammin puolella (veronicakiani) kysymyksiä matkaoppaan työstä ja asumisesta ulkomailla.
Monia on varmasti kiehtonut ajatus jättää kylmä Suomi taakse ja lähteä viettämään elämää etelän lämpöön, mutta minkälaista matkaoppaan työ oikeasti on? Lue alta vastauksia usein kysyttyihin kysymyksiin!
1. Joutuuko opas maksamaan itse lentoliput kohteeseen ja asumisen siellä?
Ei joudu. Työnantaja maksaa kaikki matkustuskulut, mahdolliset hotellit ja kuljetukset kotimaan ja kohteen välillä. Sinulla saa myöskin olla paljon matkatavaraa mukana, sillä vietäthän monta kuukautta aikaa uudessa maassa ja työnantaja maksaa myös ylikilot lennolla.
Asumiskuluja ei oppailla myöskään ole. Usein asunnot ovat kimppakämppiä ja oppaat asuvat kohdemaan normaalin tason mukaisissa asunnoissa. Saatat myös asua yksin tai hotellissa.
Paras asuntoni oli ehdottomasti Mauritiuksella, kolmen tähden hotelli ja 2-kerroksinen huoneisto, missä asuin yksin. Pahin taas oli kahden muun oppaan kanssa jaettu asunto Gran canarialla, mikä oli homeessa ja viemärit eivät vetäneet.
2. Miten selviät koti-ikävästä tai kaukosuhteista (jos poikaystävä jää Suomeen)?
Ensimmäinen kausi matkaoppaana oli ehdottomasti haastavin; tuntemattomien ihmisten kanssa ihan uudessa maassa ja teet työtä, mistä sinulla ei ole aikaisempaa kokemusta. Sen lisäksi ikävöit perhettäsi ja ystäviäsi ihan älyttömästi.
Mutta kyllä siitä selvisi. Tutustut uusiin ihmisiin ja vapaapäiväsi saat viettää hiekkarannalla palmun alla. Matkaoppailla on 4 viikkoa lomaa vuodessa, mitkä yleensä vietetään kesä- ja talvikohteiden vaihdon yhteydessä. Ensimmäinen joulu pois kotoa oli myös haastava.
Seurustelukumppani kannattaa suosiolla unohtaa, jos lähtee matkaoppaaksi. Tiedän, kuulostaa aika karulta. Itse olin sinkku kun lähdin matkaoppaaksi, mutta seurasin vierestä työkavereiden ihmissuhteita ja kaikessa yksinkertaisuudessa; se ei vain toimi.
3. Paras matkailuvinkki lomailijoille, minkä annat?
Pakettimatkailijan loma koostui hyvin usein samoista asioista; hotellin allasalue, shoppailua ja rannalla löhöilyä. Ehkä tehdään muutama suomeksi opastettu retki ja kokeillaan hotellibuffetin sijaan viereistä pizzeriaa.
Kohteesta riippumatta pyrin aina kannustamaan lomailijoita hankkimaan uusia kokemuksia; vuokratkaa auto ja lähtekää kiertämään saarta – ja muistakaa eksyä! Se on paras tapa löytää jotain mielenkiintoista kun poikkeat reitiltä.
Kehotin heitä myös vierailemaan viereisillä saarilla tai muissa maissa, mikäli sinne oli esimerkiksi hyvät lauttayhteydet; saat saman loman aikana koettua kaksi kohdetta.
Minulla on kokemusta kahdesta eri matkanjärjestäjästä, joten vastaukseni perustuvat täysin omiin kokemuksiini. Yleisesti ottaen asiat toimivat samalla tavalla, mutta on myös eroja eri yritysten käytännöissä.
Mikäli sinua kiehtoo matkaoppaan työ, jätä kommentteihin kysymyksesi tai laita viestiä vaikka Instagrammin puolella ja vastaan seuraavassa Q&A postauksessa!