Valokuvaus

Täydelliset lomakuvat kännykällä

Olen saanut paljon kehuja blogini valokuvista ja minulta on muutamia kertoja kysytty, millä kameralla kuvaan matkakuvani. Yllätys on aina suuri, kun kerron ottaneeni kaikki kuvat kännykälläni! Puhelimeni on ollut Microsoftin Lumia ja Samsungin S7, eli siis ihan muutaman satasen laitteita. Lue alta, miten kuvaan kännykällä ja parhaat vinkit lomakuvien ottamiseen!

Karpathos, Greece

Matkaoppaana työskennellessäni kannoin mukanani vain kännykkää ja käytin sen kameraa ottaessani kuvia. Kuvien laatu voisi totta kai olla parempi, mutta mielestäni se on ollut tähän saakka ihan riittävä. Päätin kuitenkin ostaa itselleni juuri Fujifilm X100F -kameran, jolla todennäköisesti jatkossa ikuistan matkojani maailmalla. Aion kuitenkin antaa vinkkejä nyt nimenomaan kännykällä kuvaamiseen!

Kun lähdet lomalle ja aiot kuvata lomakuvasi puhelimellasi, kannattaa pitää mielessä muutama hyvä vinkki. Mikäli tarkoituksenasi on saada muistojen lisäksi kauniita kuvia sosiaaliseen mediaan, pitää valokuvaukseen lomalla panostaa. Räpsyjä saa kuka tahansa napsittua, mutta pienellä suunnittelulla saatat saada upeita kuvia!

Lomalla ollessasi katsele ympärillesi sillä silmällä, näetkö jotain erityisen kaunista, värikästä, mielenkiintoista? Paikalliset miehet kaivamassa ojaa, upeat parvekkeet täynnä kukkia tai herkullinen ruoka-annos näyttää todennäköisesti upealta kuvassa. Kokeile eri kuvakulmia myös ja huomaa, kuinka ne vaikuttavat koko kuvan tunnelmaan.

Vinkkejä, mitä kannattaa kuvata lomalla:

1. Ruoka & juoma

Kaikki rakastavat herkullisen näköisiä ruokakuvia! Värikäs salaatti tai kaunis kattaus ovat jo itsessään täydellisen näköisiä, joten valokuvaaja pääsee helpolla. Ota ruokakuva lähes samalta tasolta annoksen kanssa, hieman ylempää ja kiinnitä huomiota myös taustaan.

Restaurant in Copacabana Beach. Dubrovnik, Croatia
Karpathian makarounes.
Olympos, Karpathos, Greece
Pigadia, Karpathos, Greece

Drinkit ovat myös usein pieniä taideteoksia, joten ne kannattaa myöskin napata talteen. Pyydä ystävääsi pitämään juomaa käsissään tai ojentamaan sitä kohti kameraa.

Strawberry slush.
Pigadia, Karpathos, Greece
Alimounda Mare Hotel, Karpathos, Greece

2. Paikalliset ihmiset

Kysy paikallisilta ihmisiltä, saatko ottaa kuvia. Usein he suostuvat ja saatat saada hienoja potretteja. Mielenkiintoisen näköisistä henkilöistä kannattaa ottaa puolilähikuvia, mutta muuten hyödynnä ympärilläsi olevia turisteja maisemakuvauksessa.
Nähtävyyksillä on usein valtavasti porukkaa ja voi olla vaikea saada kuvaan pelkkä suihkulähde tai kirkko. Päälaet vilkkuvat kuvissa ja tungos on mahdoton. Pääsetkö kuvaamaan ylempää? Kiipeä muurille tai käytä selfiekeppiä. Tai hyödynnä ihmismassaa, ehkä se tungos onkin linssin läpi katsottuna vaikuttavan näköistä?

Fisherman in Karpathos, Greece
Pigadia, Karpathos, Greece
Sarajevo, Bosnia and Herzegovina
Sarajevo, Bosnia and Herzegovina
Dubai, United Arab Emirates
Las Vegas, USA
Fuerteventura, Canary islands, Spain

3. Aurinko

Etelässä usein paistaa aurinko ja se voi valokuvauksessa olla todellinen uhka tai mahdollisuus. Puhkipalaneita kuvia tai ihmiset siristelemässä silmiään ei välttämättä näytä hyvältä. Aurinkoa voi tosin myös hyödyntää kuvaamalla vastavaloon sekä auringonlaskuja ja -nousuja. Aurinkoisella säällä kannattaa kuvata myös varjossa, jolloin saat kauniin valaistuksen koko kuvalle. Aurinko värjää kauniisti maisemaa ja sen valo on parhaimmillaan aamusta tai sitten iltapäivällä.

Pigadia, Karpathos, Greece
Lanzarote, Canary islands, Spain
Dubrovnik, Croatia
Las Vegas, USA
Dubrovnik, Croatia

Muista myös jälkikäsittely kuvillesi! Suorista horisontti, rajaa/kierrä kuva miellyttämään silmää ja tee värikorjailua. Itse myös käsittelen kaikki kuvani puhelimellani (Photoshop Express). Ota siis kaikki ilo irti puhelimestasi ja nauti lomasta!

Käy myös lukemassa mitkä virheet kannattaa välttää lomalla!

1 thought on “Täydelliset lomakuvat kännykällä

  1. No on kyllä hyvänlaatuista kännykkäkuvaa! Nostan hattua! Olen itsekin tähän asti kuvannut suurimmaksi osaksi kännykälläni, mutta en ole oikein ollut tyytyväinen lopputulokseen. Onko syynä sitten taito vai kännykän kameran laatu, ken tietäää… 😉

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.